Totes les monedes de curs legal funcionen de la mateixa manera. És igual que es tracti de l’euro, del dòlar o del ien. En el sistema monetari actual, la major part dels diners en circulació la crea el sector bancari per mitjà dels préstecs.

Les implicacions d’aquesta forma de creació monetària són enormes, ja que aquest disseny suposa que el deute agregat, en tot el sistema econòmic, sigui més gran que els diners disponibles per poder pagar a causa dels interessos. Aquest vídeo és un tros de la pel·lícula El Concursant, de Rodrigo Cortés (2006), i en ell s’explica aquesta mecànica (7 minuts):

Les conseqüències principals d’aquesta forma de creació monetària són imperatiu de creixement econòmic permanent i desigualtats socials en augment. En aquest vídeo s’expliquen (12 minuts):

Per totes aquestes raons, la creació de mitjans de pagament amb els quals puguem sortir de la creació monetària com a deute amb interès és el primer pas per construir un sistema econòmic sostenible i sa.

Leave a Reply

Deixa una resposta

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>